This website uses cookies. Learn more

OK

British Film Institute

Hero banner

Building owners British Film Institute (BFI) wanted to implement new ways of working in order to minimise wasted space, reduce overheads and generate income by reconfiguring staff spread over 5 floors into 3, creating 2 floors for subletting.

Copied to clipboard

Client

British Film Institute

Services

Workplace Consultancy, Office Design, Construction

Size

20,000 Sq ft

Location

London, UK

Banner 1

The brief

The refurbishment updated 1st and 2nd floors, and completely renovated a tired 60s fit out on the 3rd floor. To further extend their event hire offer, a large basement storage area was also transformed into conference meeting rooms and event space with bespoke staircase and lighting features.

The solution

Area went through the competitive pitch process and were ultimately selected because of our in-depth understanding of BFI’s design led approach. We worked closely with the client’s consultant team to ensure the high occupancy numbers could be achieved by adjusting layout and service zones to facilitate the additional numbers on each floor.

Visual integrity was maintained through the use of acoustic ceiling baffles and joinery details which rectified the varying ceiling heights to ensure a consistent over the 3 floors.

Area’s approach to working in an occupied building is simply extraordinary. They devote a lot of time to the Client before they finalise the programme and sequence the works so they understand what goes on in the building, what is important to the Client and the Client’s noise tolerance. Highly recommended.

Lisa Rowe
Head of Property & Procurement, BFI
Portrait 1
Portrait 2

Project insight

Highlights of this project include opening up the ground floor slab and installing a feature staircase with curved glass balustrades and specialist detailing to extend the existing ground floor look and feel into the new basement event space. Bespoke lighting features set into the breakout smoke vents were used to create a dappled lighting effect in the basement which suffered a lack of natural lighting.

Previous Case Study

BMI

Next Case Study

Camelot Group

Follow us